Endometrioza – de multe ori ignorată la tinerele adolescente


Senie Byrne a avut pentru prima dată menstruație la vârsta de 15 ani și a devenit rapid o expertă în managementul durerii. În fiecare lună simțea de parcă 1000 săgeți i-ar fi străpuns abdomenul; uneori,  se întâmplachiar să leșine Mai mult

Specialisti de top din domeniul medical Timisorean se alatura Spitalului Premiere


Suntem onorati sa va anuntam o noua colaborare intre specialistii de top din domeniul medical timisorean, colaborare in urma careia a luat fiinta un nou spital privat, Spitalul Première din fosta Clinica President cunoscuta de toti timisorenii ca o Mai mult

Test prenatal non-invaziv (TPNI)


Test prenatal non-invaziv (TPNI) pentru depistarea anomaliilor fetale DESCRIERE Acest test se efectueaza prelevand sange matern si este folosit in sarcina pentru screeningul si depistarea celor mai comune anomalii cromozomiale fetale : trisomia 21 ( sindromul Down ) , trisomie Mai mult

Endometrioza – de multe ori ignorată la tinerele adolescente

Obstetrica - Ginecologie Lasa un comentariu   , , , , ,

endometriosis

Senie Byrne a avut pentru prima dată menstruație la vârsta de 15 ani și a devenit rapid o expertă în managementul durerii. În fiecare lună simțea de parcă 1000 săgeți i-ar fi străpuns abdomenul; uneori,  se întâmplachiar să leșine de la crampele pe care le avea. De multe ori prezenta simptome de greață, constipație și se simțea epuizată. Uneori, avea diaree. Ea povestește că a mers la 22 doctori diferiți de-a lungul anilor, dar nicunul nu a luat-o în serios. ”Mi-au spus că totul face parte din a fi o femeie și că nu pot face nimic pentru mine”, spune d-na Byrne, care lucrează în servicii financiare în Lessburg, Virginia. Unul dintre doctori i-a prescris Prozac, spunându-i că este totul numai în imaginația sa. În cele din urmă, la vârsta de 21 ani, un doctor i-a efectuat o laparoscopie pentru a vedea ce se întâmplă.

Mai mult


Specialisti de top din domeniul medical Timisorean se alatura Spitalului Premiere

Obstetrica - Ginecologie Lasa un comentariu  

Suntem onorati sa va anuntam o noua colaborare intre specialistii de top din domeniul medical timisorean, colaborare in urma careia a luat fiinta un nou spital privat, Spitalul Première din fosta Clinica President cunoscuta de toti timisorenii ca o maternitate privata de succes.

Nu este vorba doar de o schimbare de nume, ci de o profunda schimbare structurala si organizatorica care a dus la aparitia unui spital privat care reuneste domenii medicale de avangarda conduse de unii dintre cei mai buni specialisti din fiecare domeniu.

Pe langa maternitatea privata si centrul de medicina fetala cu o bogata experienta in domeniu, unde se efectueaza screeningul, diagnosticul si managementul/ tratamentul anomaliior fetale, existente deja, Spitalul Première si-a imbogatit sfera domeniilor de activitate cu un departament de chirurgie ginecologica minim invaziva de avantgarda.

Acest departament, de referinta, are in portofoliu doua premiere nationale si va aborda laparoscopic inclusiv patologia dificila :patologia oncologica si endometrioza profunda avansata.Vom promova chirurgia “single port” si reconstructia mamara in tratamentul cancerelor mamare.
Spitalul Première se poate lauda si cu un departament de neonatologie echipat cu aparatura moderna pentru reanimarea si monitorizarea nou nascutilor in cele mai bune conditii, supravegherea lor fiind realizata de o echipa completa, specializata si extrem de competenta de medici si asistente 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, departament in care se pot ingriji atat nou nascutii eutrofici cat si prematuri.
Acest spital isi va primi pacientii intr-o atmosfera calda si prietenoasa, datorata personalului profesionist care pune in centrul atentiei pacientul, femeia gravida, mama si copilul.


Test prenatal non-invaziv (TPNI)

Obstetrica - Ginecologie Lasa un comentariu  
minim invaziv

Test prenatal non-invaziv (TPNI) pentru depistarea anomaliilor fetale

DESCRIERE
Acest test se efectueaza prelevand sange matern si este folosit in sarcina pentru screeningul si depistarea celor mai comune anomalii cromozomiale fetale : trisomia 21 ( sindromul Down ) , trisomie 18 ( sindrom Edwards ) si trisomia 13 ( sindromul Patau ) .
TPNI se realizeazã pe o probã de sânge matern care conþine ADN-ul de la fat . În timpul sarcinii , in sangele mamei existã fragmente libere de ADN – cell-free DNA ( cfDNA ) atât provenind de la mama, cât si de la fãt (copil) . Datorita unei tehnologii foarte avansate si foarte recent descoperite, a devenit posibil sã se analizeze fragmentele libere de ADN non-celular din circulatia materna pentru a detecta trisomiile fetale , cum ar fi de pilda sindromul Down ( trisomia 21 ) .

INDICATII
Desi TPNI poate fi efectuat în toate sarcinile fãrã indicaþii specifice , ar putea fi cel mai potrivit de efectuat in sarcini cu un risc crescut de malformatii fetale: sindrom Down (trisomia 21) , trisomia 18 , trisomia 13 sau pe baza unei varste a mamei mai mare de 40 de ani sau in cazul in care rezultat anormal al screening-ului de prim trimestru pentru depistarea sindromul Down . În aceste cazuri,TPNI poate inlocui intr-o maniera non invaziva manevre folosite pentru recoltarea de material genetic in scopul analizei genetice a cromozomilor fetali ca de pilda amniocenteza sau punctia biopsia de vilozitati choriale ( CVS ) .

CONTRAINDICATII
TPNI nu se face atunci când existã :
Anomalii fetale la ecografie
Anomalii genetice cunoscute , care nu pot fi diagnosticate prin TPNI

PROBELE
Se recolteaza 20 ml de sânge ( 2 tuburi ) de la mama. Sângele matern poate fi prelevat incepand cu sãptãmâna a 10-a de sarcina .Recoltarea sangelui se face saptamanal in zilele de luni si marti.

METODA
In timpul sarcinii, in circulatia sangvina a mamei existã celule fetale cat si fragmente libere de ADN fetal ( cfDNA ) . Prin urmare ADN-ul izolat din sângele matern , incepand cu saptamana 10 de sarcina contine atat fragmente ADN materne , ci si o cantitate micã de ADN fetal : procentul de ADN fetal extracelular, din sangele matern incepand cu saptamana 10 de sarcina reprezinta 10-15% din totalul ADNului extracelular care circula in sangele mamei . Datorita unei tehnologii avansate, a devenit posibil sã se analizeze acest ADN non-celular pentru a detecta trisomiile fetale , cum ar fi sindromul Down ( trisomia 21 ) .

IN CAT TIMP VETI PRIMI REZULTATUL?
Veti primi rezultatul la TPNI dupa aproximativ 2 sãptãmâni din momentul in care a fost recoltata proba de sange .

SENSIBILITATE SI SPECIFICITATE
Fiabilitatea TPNI este foarte mare.
Sensibilitatea TPNI pentru a exclude sindromul Down ( trisomia 21 ) este foarte mare : dacã PNIT este normal , riscul rezidual pentru trisomia 21 , trisomia 18 si trisomia 13 este < 1 la 1.000 . Specificitatea TPNI pentru cromozomii testati este > 99% , ceea ce înseamnã cã în mai putin de 1 la 100 de sarcini se obtine un rezultat anormal TPNI desi fatul are cromozomi normali .

EROAREA TPNI
Într -un numãr limitat de sarcini ( < 4 % ) nu poate fi extras suficient ADN fetal din sângele matern , iar TPNI nu poate fi efectuat . În aceste sarcini TPNI poate fi repetat , fãrã costuri suplimentare necesitand doar repetarea recoltarii probei de sange matern . LIMITARILE TPNI
Probele sunt analizate pentru depistarea trisomiilor 21 , 18 , 13 , în timp ce depistarea sexului este optionalã . Aneuploidiile altor cromozomi , alte anomalii cromozomiale , inclusiv mozaicismul cromozomilor 21 , 18 , ºi 13 , anomalii moleculare sau anomaliile congenitale inclusiv defectele de tub neural nu sunt excluse cu TPNI .

AVANTAJELE TPNI fata de amniocenteza sau punctia-biopsia de vilozitati choriale
Proceduri , cum ar fi amniocenteza sau punctia-biopsia de vilozitati choriale sunt proceduri invazive care implica un anumit risc de avort spontan . TPNI este o analiza non- invazivã fiind necesarã doar o proba din sângele periferic matern , si este prin urmare, o procedurã fãrã nici un risc pentru fat .

REZULTATELE TPNI
Rezultatele TPNI vor fi trimise medicului care a comandat testul. Acesta le va inmana pacientului impreuna cu detaliile necesare si va explica acestuia care sunt pasii urmatori in urmarirea sarcinii. La acel moment, pacientul poate , de asemenea,sa ceara sã i se dezvãluie sexul genetic al copilului .

PROGRAMARI
Recoltarea de sange pentru TPNI se efectuaeaza saptamanal in zilele de luni si marti. Programarea se face telefonic la numerele: 0737015658, 0737015778

IN ATENTIA MEDICILOR GINECOLOGI
Pentru detalii, informatii suplimentare, colaborari va rugam sa contactati pe Dr. Cosmin Ordean Boc: tel.: 0728321472, Email cordeanboc@yahoo.com

Dr. Cosmin Ordean Boc
www.simplusibun.ro


Greață și vărsături la sugari și copii (Noțiuni de bază)

Pediatrie Comments Off on Greață și vărsături la sugari și copii (Noțiuni de bază)

Greață și vărsături la sugari și copii (Noțiuni de bază)
Greata si varsaturile sunt simptome frecvente la copii, facand parte, de obice, dintr-o boala usoara si de scurta durata, cauzata, in general de o infectie virala.
Deși majoritatea copiilor trec peste episodul de greata cu varsaturi fără nici un tratament, este important să știti când să solicitati ajutorul medicului dumneavostră.

De ce apar vărsăturile?
Vărsăturile apar ca raspuns al organismului la o serie de nereguli, unele la nivelul aparatului digestiv (intoxicatii alimentare, infectii intestinale), altele neurologice (edemul cerebral, raul de miscare) sau metabolice. Greata, uneori, dar nu întotdeauna, precede vărsăturile. Copiii mai mici pot să nu fie în măsură să descrie senzatia de greata, ei acuzand o durere de stomac sau pur si simplu o stare de rau.

Vărsătura poate fi uneori benefica, deoarece ofera o modalitate pentru ca organismul să scape de substanțe potențial dăunătoare. Cu toate acestea, medicamentele și metodele folosite pentru a induce voma (de exemplu, sirop de ipeca, plasarea unui deget in gat) nu mai sunt recomandate, chiar dacă un sugar sau un copil a ingerat o substanță nocivă. În acest caz, cel mai bine este să apelați imediat la asistență medicală de urgență, sunand la 112.

Cauzele posibile ale vărsături :
Voma poate fi cauzata de o serie de probleme diferite. Cauzele posibile ale vărsăturilor depind de vârsta copilului
nou-născuți și Sugarii mici
-Vărsătura in jet la nou-nascuti poate indica o afecțiune gravă și necesită întotdeauna o evaluare ulterioara. Cauzele posibile ale vărsăturilor la nou-nascuti si sugarii mici includ un blocaj sau ingustarea stomacului (stenoza pilorica) sau un blocaj al intestinului (ocluzie intestinală).
-Sugarii pot vomita, de asemenea, din cauza unor infecții atat la nivel intestinal cat si in alte regiuni ale corpului (otite, infectii urinare). Orice sugar mic (până la 3 luni), care dezvoltă o temperatură de 38 ° C sau mai mare, cu sau fără vărsături, ar trebui să fie consultat de catre un medic.
Sugari și copii mai mari
– cea mai frecventa cauza vărsăturilor la sugari și copiii mai mari este gastroenterita infectioasa (o infecție a stomacului sau intestinelor), de obicei cauzate de un virus. Vărsăturile provocate de gastroenterita, de obicei, încep brusc și se rezolvă rapid, de multe ori în termen de 24 de ore. Alte semne de gastroenterita pot include greață, diaree, febră, dureri abdominale.
Gastroenterita apare ca urmare a infectarii organismului pe cale orala (pe gurita) prin bagarea in gura a mainilor murdare sau obiectelor contaminate cu acesti microbi, sau consumul de alimente contaminate (toxiinfectiile alimentare) Virusurile care cauzeaza gastroenterita sunt foarte răspândte in natura si trec cu usurinta de la un om la altul. Igienă atentă (în special spălarea mâinilor) poate preveni raspandirea acestor infectii.
-Mai puțin frecvent apare voma, dupa consumul de alimente incorect depozitate sau pregătite, care conțin bacterii sau, mai exact toxinele produse de acestea, acest lucru este numit intoxicație alimentara.
-exista si alte boli care pot provoca, de asemenea, vărsături la sugari si copii mai mari, mai rar, este adevarat, uneori cu caracter recurent (reflux gastroesofagian, ulcer peptic), sau acut – blocaj intestinal (obstrucție).
Adolescenți
– Similar cu copiii, cea mai frecventa cauza de greață și vărsături la adolescenți este de gastroenterita infectioasa. Vărsătura se remite de obicei în termen de 24 la 48 de ore.
-Cauze mai putin comune, dar posibile, ale vărsăturilor la adolescenți includ apendicita (inflamarea apendicelui), vărsături induse (de exemplu, bulimia), sarcina, ulcere gastrice (a stomacului), pancreatită (inflamația pancreasului), boli inflamatorii intestinale (de exemplu, , boala Crohn), precum și consumul de substanțe toxice (de exemplu, supradozaj).

Greața și voma DIAGNOSTIC
In general, majoritatea copiilor cu vărsături nu trebuie văzuti de către un medic. Cu toate acestea, ei trebuie sa fie monitorizati de catre parinti timp de 24 de ore pentru a sesiza daca starea copilului se înrăutățește. În cazul în care copilul dumneavoastră are dureri severe sau are semne de deshidratare, acesta ar trebui să fi văzut mai devreme. Dacă sunteți îngrijorat cu privire la copilul dumneavoastră, anunțați medicul (a se vedea “Cand sa caut ajutor” de mai jos).

Îngrijirea la domiciliu
Iata câteva recomandări simple pentru a ajuta la îngrijirea copiilor cu greață și vărsături la domiciliu.
Monitorizarea deshidratarii – aceasta se poate dezvolta la copiii cu vărsături.
Semnele de deshidratare ușoară includ:
– ușoara senzație de gură uscată
– Sete
Copiii care sunt doar ușor deshidratati, nu au nevoie de îngrijire medicală imediată, dar trebuie urmariti cu atentie pentru a sesiza eventualele semne de agravare.
Semnele de deshidratare moderată sau severă includ:
– Scăderea diurezei (nu urineaza sau scutec uscat 6 ore)
– lipsa de lacrimi atunci când plânge
– senzația de gură uscată
– ochii infundati
Un copil care este moderat sau sever deshidratat ar trebui să fie evaluate de către un medic cât mai repede.

Recomandările dietetice
– Copiii care sunt cu vărsături, dar nu sunt deshidratati pot continua să mănânce usor, atat cat tolereaza. Copii deshidratați au nevoie de rehidratare (înlocuirea lichidului pierdut).
Foarte important !! imediat dupa ce copilul vomita trebuie sistat aportul de lichide si de mancare timp minim de o ora , dupa care se reia treptat in functie de toleranta.
Sugari – În cazul unui sugar alăptat, daca acesta vomita, ar trebui să continuati alaptarea, doar dacă medicul dumneavoastră nu vă spune altfel. Solutii orale de rehidratare (de exemplu, ORS200 ®) nu sunt de obicei necesare pentru sugari care sunt alaptati, deoarece laptele matern exclusiv este mult mai usor de digerat. În cazul în care copilul dumneavoastră vomită imediat dupa alaptare, puteți încerca să alăptati mai frecvent dar mai putin timp, de exemplu, alăptati la fiecare 30 de minute timp de 5 pana la 10 minute. Dacă vărsăturile se opresc după două-trei ore, reluati programul de hrănire obisnuit. În cazul în care se agravează sau nu se ameliorează în termen de 24 de ore, sunati medicul copilului dumneavoastră
Dacă copilul dumneavoastră este alaptat artificial, folositi soluții de rehidratare orala (de exemplu, ORS200 ®) Administrarea soluţiilor de rehidratare orală se va face în cantităţi mici, dacă este necesar cu linguriţa. Cantităţile de soluţie de rehidratare orală administrate vor scădea treptat, odată cu îmbunătăţirea simptomelor. În cazul în care se opresc vărsăturile, se reia alimentarea cu formula. . În cazul în care se agravează sau nu se ameliorează în termen de 24 de ore, sunati medicul copilului dumneavoastră.
Sugari mai mari și copii – Monitorizati pentru semnele de deshidratare, și nu forțați copilul să mănânce, în special in primele 24 de ore. Încurajați copilul să bea lichide. Cele mai bune fluide sunt soluții comercial preparate de rehidratare orale (de exemplu, Pedialyte ®) (a se vedea “terapie de rehidratare orală” de mai jos). Alte lichide, inclusiv apa, suc diluat, sau ceai pot fi administrate în cantități mici.
Fructele si sucurile de fructe, precum și alte băuturi cu conținut ridicat de zahăr, ar trebui să fie evitate. Bauturile pentru sportivi (de exemplu, Gatorade) ar trebui să fie, de asemenea, evitate, deoarece acestea au prea mult zahăr și au niveluri inadecvate electrolitice.
Alimentele recomandate includ o combinație de glucide complexe (orez, grâu, cartofi, pâine), carne slaba, iaurt, fructe și legume. Alimente bogate in grasimi sunt mult mai greu de digerat, și ar trebui să fie evitate.
Nu este necesar să se limiteze dieta unui copil la lichide sau dieta BRAT (banane, orez, compot de mere, pâine prăjită) in situatia in care copilul nu are diaree, aceste alimente nu conțin suficiente elemente nutritive pentru un copil.
Terapia de rehidratare orala – terapia de rehidratare orala (ORT) a fost dezvoltat ca o alternativă mai sigură, mai puțin costisitoare și mai ușoara fata de cea intravenoasa (IV). Solutia de rehidratare orală (ORS) este o soluție lichidă care conține glucoză (un zahar) si electroliti (sodiu, potasiu, clor), care sunt pierdute prin vărsături și diaree.
ORS nu vindecă vărsăturile, ci ajuta la prevenirea si tratarea deshidratarii, care se poate dezvolta din cauza unei vărsături. ORS se gasesc la majoritatea magazinelor alimentare și farmacii fără prescripție medicală. câteva branduri disponibile pe scară largă includ Pedialyte ®,ORS200®, Infalyte ®, și Revital ®, deși branduri sunt diferite, dar toate funcționează la fel de bine. Gelatină, ceai, suc de fructe, zeama de orez, precum și alte băuturi nu sunt recomandate la copiii care sunt deshidratati. Nu încercați să preparati rețetele de ORS la domiciliu, deoarece formulele trebuie să fie exacte.
Puteți da ORS la domiciliu în cazul în care copilul dumneavoastră este ușor deshidratat, refuza sa manance o dieta normala, sau are vărsături, diaree, sau ambele. Dacă este necesar, puteti da ORS in inghitituri mici, frecvente sau cantitati mici cu lingura, sticla. Medicul copilului dumneavoastră v-ar putea oferi instrucțiuni specifice pentru realizarea rehidratarii orale. O metodă este descrisă mai jos:
– Cantitatea recomandată este de 50ml/ kilogram .Pentru un copil de (9 kg), aceasta ar fi egal cu 100 lingurite (450 ml).
– Măsurați solutia cu o seringă standardizata sau o cană de măsurare, mai degrabă decât o ceașcă sau lingura.
– Administrati cate o lingura (5ml) la fiecare 1-2 minute (in functie de toleranta copilului )
– După ce ati administrati întreaga cantitate, copilul poate manca o dieta normala.

Copiii care refuză să bea sau care vomita imediat dupa ORS trebuie să fie monitorizați cu atenție pentru a observa agravarea deshidratare.
Medicamente – medicamentele pentru a reduce greață și vărsături, numite antiemetice, ar putea fi recomandate în anumite situații (pentru a reduce riscul de deshidratare la copii care vomita în mod repetat sau pentru a preveni răul de masina). Aceste medicamente au nevoie de o rețetă, și nu ar trebui administrate la un copil decât dacă medicul copilului dumneavoastră le-a recomandat. Fara prescriptie medicamentele pentru greață sau vărsături nu sunt recomandate pentru sugari sau copii.
Pentru a preveni răspândirea – În cazul în care copilul dumneavoastră este cu vărsături, trebuie să fiti atent pentru a evita răspândirea infecției la dumneavoastră, familia dumneavoastră, și prietenii. Spălați-vă mâinile des și nu duceti copilul bolnav la școală sau grădiniță.

Când să cereti ajutor :
Trebuie să anunțați medicul dumneavoastră imediat dacă copilul dumneavoastră are oricare dintre următoarele semne:
– voma cu bilă (verde) sau de culoarea sangelui (roșu sau maro)
– Orice episod de voma la un nou-născut sau vărsături care continuă pentru mai mult de 24 ore la un sugar sau un copil.
– În cazul în care un copil refuză să mănânce sau să bea nimic pentru mai mult de câteva ore
– deshidratare moderată până la severă : gură uscată, fără lacrimi atunci când plânge, nu urineaza – are scutec care ramane uscat patru până la șase ore (pentru sugari și copii mici), sau nu a urinat în șase până la opt ore (pentru copii mai mari).
– Durere abdominala, care este severă, chiar dacă aceasta vine și pleacă
– Febră mai mare de (39 ° C), o dată sau de febră mai mare de (38,4 ° C) timp de mai mult de trei zile
– Schimbări de comportament, inclusiv letargie sau hipotonie (ameteli).


Excizia laparoscopica a endometriozei

Obstetrica - Ginecologie Lasa un comentariu  
Excizia-laparoscopica-a-endometriozei

Uneori, fragmente de mucoasa uterine normal(endometru) migreaza prin trompele uterine si se implanteaza in cavitatea abdominala,unde prolifereaza. Acest lucru duce la diferite grade de iritare a peritoneului pelvin, cauzând dureri pelviene. Un astfel de fenomen se numeşte endometrioza.
Se estimează că aproximativ 10% din femei in anii lor de reproducere, sau aproape 90 de milioane de femei din intreaga lume, sufera de endometrioza. Adevarul este că nu există nici o modalitate de a stabili cifre exacte, deoarece singura modalitate de a confirma acest diagnostic este efectuarea unei proceduri chirurgicale, de obicei prin laparoscopie. Deoarece cel puţin 10% din femei au endometrioza, este una dintre cele mai comune boli la nivel mondial, aceasta este chiar mai frecvente decat HIV / SIDA şi cancer. În plus faţă de afectearea peritoneului pelvisului, endometrioza poate afecta, de asemenea, una sau mai multe din organele pelvine, inclusiv uterul (adenomioza), trompele, ovarele, intestinul si vezica urinara. Endometrioza poate determina formarea de mari chisturi ovariene (endometrioame) cu continul ciocolatiu, aderentele pelvine / cicatrici, infertilitate, şi implanturi intestinale şi disfuncţia vezicii urinare. Uneori, ea poate invada chiar vezica urinara, intestinul si alte structuri pelvine, cauzand complicatii severe.
Durerea este principalul simptom al endometriozei şi de aceea femeile au de multe ori dureri pelviene cronice, cicluri dureroase, şi / sau actul sexual dureros. Durerea este perceputa de creier atunci când endometrioza invadeaza nervii care deservesc pelvisul. Secretia de prostaglandine în uter agravează, de asemenea,evolutia depozitelor de endometrioza, în abdomen şi pelvis si cauzeaza durere semnificativa. În cele din urmă, estrogenul promovează creşterea şi extinderea de endometriozei. Prin urmare, principiul de tratament are ca scop contracararea sau eliminarea efectelor estrogenului şi prostaglandinelor.
Tratamentul conservator al endometriozei trebuie să fie încercat in prima instanta şi chirurgia este ultima, după epuizarea opţiunilor conservatoare. O opţiune chirurgicala minim invaziva include excizia laparoscopica a implanturilor de endometrioza, precum şi a aderentelor pelvine ce se pot forma. Inervatia uterina si pelviena trece prin ligamente ligamentele uterosacrate, care sunt situate în apropierea uterului si sunt de obicei accesibile in timpul interventiei chirurgicale laparoscopice. Uneori, LUNA (laparoscopic ablatie nerv uterin), se efectuează în timpul laparoscopiei şi implică rezecţia ligamentelor uterosacrate şi nervii corespunzatori. Dacă aderente pelvine sunt severe si implica / invadeaza intestinal si / sau a vezica urinara, concomitent proceduri suplimentare pot fi necesare. Uneori un urolog sau chirurg colorectal este solicitat. Un urolog poate plasa stenturi ureterale luminoase pentru a ajuta la identificarea a ureterelor şi a reduce riscul de rănire. Un chirurg colorectal poate efectua o proctosigmoidoscopie şi eventuale procedure chirurgicale intestinale . Excizia laparoscopica sau ablatia cu laser a endometriozei este abordarea recomandată în cazul în care pacientul doreşte să păstreze fertilitatea ei si potenţialul sarcinii.


Infectiile respiratorii de sezon ale copilului

Pediatrie Lasa un comentariu  
Infectiile-respiratorii-de-sezon-ale-copilului

Se stie ca dupa trecerea frumoaselor si veselelor zile de vara, odata cu racirea vremii si intoarcerea copiilor din vacanta, apare o mica-mare problema: hapciu-hapciu in toate partile!
Infectiile acute ale cailor aeriene superioare (IACRS) reprezinta principala cauza de prezentare a copilului la medicul pediatru, si din acest motiv dorim sa raspundem diferitelor intrebari ce pot fi ridicate pe aceasta tema:
Ce sunt aceste infectii? IACRS sunt inflamatii localizate la nivelul mucoasei cailor respiratorii superioare: nas, faringe, laringe, trahee
Cine le produce? In majoritatea a cazurilor, aceste infectii sunt determinate de virusuri si mai rar de bacterii sau ciuperci
Cum se transmit? Extrem de usor, de la copil, la copil , prin picaturi microscopice de saliva (picaturile lui Pflügge) ce sunt incarcate cu virusuri sau microbi. Ele se elimina prin stranut si tuse si raman in aer o perioada mai lunga de timp, fiind astfel inspirate de alti copii.
Cum se manifesta? Boala debuteaza cu indispozitie, lipsa poftei de mancare si se manifesta apoi prin stranut, obstructie nazala (nas infundat) si rinoree apoasa sau mucoasa. La aceste manifestari se pot adauga tusea, initial seaca, apoi cu posibilitate de a deveni productiva si febra de diverse grade, de la subfebrilitati (37 – 37,5), pana la hipertermie (39,5-40).
Ce trebuie sa faceti?
– in primul rand este necesara plasarea copilului intr-o camera aerisita, bine ventilata, cu evitarea supraincalzirii , asigurarea unui aport de lichide mai mare fata de nevoile bazale ( ceai, sucuri naturale, apa plata), fara a insista insa cu alimentatia;
– apoi, esential este sa pastram nasucul curat si desfundat, (in acest fel evitand aparitia complicatiilor otice) prin instilare de ser fiziologic sau apa de mare, aspirarea secretiilor, iar ulterior administrarea picaturilor decongestionante;
– reducerea febrei, prin folosirea alternativa a medicatiei antiinflamatorii (ibuprofen) si antitermice (paracetamol, novocalmin), in functie de varsta si greutatea copilului si termoliza fizica (adica aplicarea de comprese cu apa rece pe manute si picioruse);
– daca aceasta simptomatologie nu se amelioreaza sau nu se remite in 24-48 de ore, parintii se vor adresa medicului de familie sau specialistului pediatru pentru consultul clinic si completarea schemei de tratament.
Ce nu trebuie sa faceti?
– sa tineti copilul infofolit, in special daca este febril, hainele groase impiedicand scaderea temperaturii;
– sa administrati din proprie initiativa alte medicamente decat cele pentru febra (inclusiv aerosoli);
-sa administrati ANTIBIOTIC (chiar daca va recomanda farmacistul sau o vecina), acesta nu numai ca nu ajuta copilul, dar in anumite situatii ii face rau, temperatura ridicata nefiind un criteriu de antibioterapie, stiindu-se ca 90% din racelile copilului sunt virale
Cand trebuie sa apelati de urgenta la medic?
– cand nu reusim sa controlam febra cu toate mijloacele mai sus enumerate;
– cand apar dificultati in respiratie, modificarea vocii, tusea “latratoare” ce pot fi semnele de afectare a traheei, laringelui sau chiar a plamanilor;
– cand se asociaza varsaturi repetate si/sau scaune diareice.


Dureri pelviene cronice si endometrioza

Obstetrica - Ginecologie Lasa un comentariu  
Dureri-pelviene-cronice-si-endometrioza

Uneori, grupuri de celule ale mucoasei endometriale, migreaza, infiltrandu-se prin trompele uterine, şi se implanteaza la nivelul peritoneului, proliferand apoi in pelvis. Acest lucru duce la diferite grade de iritare a peritoneului pelvin, cauzând dureri pelviene. Un astfel de fenomen se numeşte endometrioza.

Se estimează că aproximativ 10% din femei in anii lor de reproducere, sau aproape 90 de milioane de femei din intreaga lume, sufera de endometrioza. Practic nu există nici o modalitate de a stabili cifrele exacte, deoarece singura modalitate de a confirma un diagnostic este, prin efectuarea unei proceduri chirurgicala, de obicei prin laparoscopie.

Deoarece cel puţin 10% din femei au endometrioza, inseamna ca este una dintre cele mai comune boli la nivel mondial, aceasta fiind mai frecventa chiar decat HIV / SIDA şi cancer. În plus endometrioza poate afecta, de asemenea, unul sau mai multe dintre organele pelvine, inclusiv uterul (adenomioza), trompele uterine, ovarele, intestinul si vezica urinara. Endometrioza poate determina formarea de chisturi ovariene mari “ciocolatii” (endometrioame), aderente pelvine, infertilitate, şi disfuncţii intestinale si urinare. Uneori, ea poate invada chiar vezica urinara, sau poate cauza complicatii severe ale intestinului si a altor structuri pelvine.

Durerea este principalul simptom al endometriozei şi de cele mai multe ori femeile acuza dureri pelviene cronice, perioade menstruale dureroase, şi / sau dureri in timpul contactului sexual. Durerea este perceputa de sistemul nervos atunci când endometrioza invadeaza nervii pelvisului. Actiunea prostaglandinelor la nivelul uterului agravează, de asemenea, depozitele de endometrioza, în abdomen şi pelvis cauzand o durere semnificativa.

În cele din urmă, estrogenul stimuleaza creşterea şi extinderea endometriozei. Prin urmare, tratamentul conservator are ca scop contracararea sau eliminarea efectelor actiunii estrogenului şi prostaglandinelor.

Tratamentul conservator ar trebui efectuat, în primul rând prin administrarea unui agent hormonal, în cazul în care nu exista contraindicatii la aceste medicamente.

Prima linie de medicamente hormonale pot conţine fie o combinaţie de estrogen si progesteron fie doar progesteron; alternativele includ pastile anticonceptionale, inele vaginale, plasturi transdermici, dispozitive intrauterine (DIU), si injectii cu progesteron. Dacă acest lucru nu este de succes, atunci tratamentul de inhibare a estrogenului, oferit sub forma unei injecţii de analogi GnRH.

Tratamentul cu analogi GnRH dureaza mai multe luni şi poate produce efecte secundare grave, asemanatoare menopauzei. De obicei, efectul terapeutic durează atâta timp cât aceste medicamente sunt administrate. Mai sunt utilizate medicamente anti-inflamatorii non-steroidiene pentru a controla durerea şi inflamaţia. Rareori, medicamente narcotice antalgice sunt necesare.
Tratamentul chirurgical este ultima optiune, după epuizarea opţiunilor conservatoare, in tratarea endometriozei severe.

Tratamentul chirurgical minim invaziv include abordul laparoscopic cu excizia focarelor de endometrioza si a aderentelor pelvine cauzate. Terminatiile nervoase uterine si pelviene pot traversa anumite ligamente, numite ligamente utero-sacrate, care sunt situate în apropierea uterului si sunt de obicei accesibile in timpul interventiei chirurgicale laparoscopice. Uneori, LUNA ( ablatie nerviilor uterini laparoscopic), se efectuează, în timpul interventiei laparoscopice şi implică rezecţia ligamentelor utero-sacrate şi a terminatiilor nervoase.

Dacă aderentele pelvine sunt severe si implica / invadeaza intestinul si / sau vezica urinara, concomitent cu interventia chirurgicala pot fi necesare proceduri suplimentare.

Excizia pe cale laparoscopica a endometriozei este abordarea recomandată în cazul în care pacienta doreşte să-si păstreze fertilitatea / potenţialul de a obtine o sarcină.
Tratamentul chirurgical in endometrioza profund infiltrativ este cu predilectie laparoscopic,permitand o chirurgie sigura si este apanajul chirurgilor avansati.In lume exista centre tertiare de chirurgie a endometriozei.In spitalul Athena practicam astfel de interventii laborioase fiind printre putinele centre din tara unde se realizeaza acesta chirurgie.
În cazul în care potentialul fertil nu este de dorit, atunci soluţia definitivă recomandata este histerectomia laparoscopica. Eliminarea uterului reduce în mod semnificativ activitatea de prostaglandine, care, la rândul său, diminuează considerabil agravarea endometriozei. Astfel, ovarele pot fi conservate, prevenind simptomele menopauzei.

În cazurile severe, ocazional, unul sau ambele ovare trebuie să fie eliminate, la o dată ulterioară.

Există o varietate de moduri in care procedura de histerectomie poate fi efectuata (în lipsa de cancer), iar abordarea depinde de mărimea uterului, antecedentele pacientei in materie de interventii chirurgicale anterioare abdominale, indicaţia de procedura, precum si nivelul de calificare ale medicului chirurg.

Histerectomia vaginala este standardul de îngrijire şi implică o şedere noapte de 1-2 în spital.

Soluţia definitivă minim-invaziva este histerectomia laparoscopica (single-port sau multiple-port). Cele mai multe dintre cazurile noastre aici, la ATHENA sunt efectuate laparoscopic, chiar şi atunci când uterul este foarte mare sau exista multiple antecedente chirurgicale.

Avantajele unei proceduri laparoscopice sunt multiple. Pacienţii de obicei, merg acasa in aceeasi zi, timpul de recuperare este mai rapid, durerea postoperatorie este mult redusa, iar rezultatul cosmetic este mult mai bun.


Chirurgia laparoscopica pe o singura incizie

Obstetrica - Ginecologie Lasa un comentariu  
Chirurgia laparoscopica pe o singura incizie

Chirurgia laparoscopica pe o singura incizie(SILS), o tehnica de ultimă oră, a câştigat popularitate recenta în rândul chirurgilor. Acest tip de chirurgie utilizează o singura incizie in cicatricia ombilicala(buric),cu plasarea unui dispozitiv sau port care trece prin această incizie şi canule diferite prin acest port pentru a trece o camera de filmat şi instrumente chirurgicale laparoscopice. Noi putem efectua o multitudine de proceduri ginecologice, cu această metodă, inclusiv histerectomie Sils (extirparea uterului + / – ovare si trompe), Sils ovarectomie (eliminarea unuia sau ambelelor ovare) şi tratamentul Sils pentru endometrioza (tesut din interiorul uterului, care a revarsat in cavitatea abdominala si care cauzează dureri, chisturi, cicatrici, anatomie anormala). Acest tip de chirurgie este creditata ca o chirurgie fara cicatrici, deoarece presupune doar o incizie, care este aproape ascunsa în ombilic. Această procedură nu este pentru toată lumea, dar este o opţiune minunata pentru mulţe paciente.


Puterea subconstientului

Psihologie Lasa un comentariu  

Aseara, in drum spre casa, ma suna o prietena. Eram dupa o zi lunga si plina cu diverse activitati. Raspund. Aud in telefon o voce foarte vesela : “Vreau sa-ti dau o veste foarte buna. Mi-am repetat analizele pentru nodulul la san si dimensiunile s-au micsorat de 11 ori ca suprafata. Nici medicului nu i-a venit sa creada. L-am intrebat daca stie ceva despre tehnica vizualizarii, apoi am discutat putin cu el despre asta.”
M-am bucurat foarte mult pentru ea, apoi m-am gandit si am mai adaugat o confirmare, alaturi de celelalte multe pe care le adunasem, despre forta noastra personala si puterea infinita a subconstientului.
Una din legile lui Murphy zice :”Sa nu crezi in minuni, ci sa te bazezi pe ele.” Fascinant !
Psihoterapia si consilierea psihologica moderna dispune de o gama larga de posibilitati de utilizare si combinare a tehnicilor pentru a ajuta oamenii sa-si atinga rezultatele.
In unele cazuri vorbim de probleme care au un substrat organic, adica un organ bolnav, confirmat prin analize si investigatii. Alteori stresul, grijile si gandurile se coalizeaza si pot genera probleme de sanatate pe care medicina le clasifica de natura psiho-somatica. Oricare ar fi cauza lor, ele cresc precum un bulgare de zapada, acumuland si acumuland.
Ritmul si diversitatea vietii de astazi s-au schimbat foarte mult. Sunt situatii, cand e bine sa apelam la cineva pentru ajutor. Unele persoana isi “reincarca bateriile” mai repede, altii au un alt ritm. Cert este ca e bine sa descoperim momentul cand avem nevoie de sprijin.
La un seminar, la care am participat, Franz Peters, presedintele Asociatiei Europene de Hipnopsihoterapie a facut o comparatie intre constient si inconstient, ca si un calaret pe cal. Cu cat stie calaretul mai bine sa ghideze calul, cu atat ei impreuna au rezultate mai bune si pot face performanta.
Subconstientul nu face distinctie clara intre imaginar si real. Acest aspect al existentei l-am trait fiecare dintre noi in formele lui pozitive sau negative. Poate unii dintre noi au inceput prin a visa la un moment dat un job, o relatie, o casa, o masina…Si peste un timp ne-am trezit chiar practicand acea meserie, avand o familie chiar cu persoana dorita, sau cumparand chiar acea masina.
In popor intalnim zicala : “Ai grija ce-ti doresti, ca ti se va intampla. “


Consiliere şi Testare STD

Obstetrica - Ginecologie Lasa un comentariu  

Bolile cu transmitere sexuala sunt boli, în general, transmise prin contact sexual, inclusiv sexual vaginal si anal, precum şi pe cale orală. Prezervativele sunt intotdeauna recomandate pentru a ajuta la protecţia împotriva bolilor cu transmitere sexuala , dar ele nu asigura o protectie 100% , în special în transmiterea de herpes genital. Unele boli cu transmitere sexuala, cum ar fi HIV şi hepatită, pot fi, de asemenea, transmise printr-o transfuzie de sange, expunerea la fluide corporale contaminate, sau de la mamă la copil. De multe ori persoanele care au aceste boli nu ştiu că le au, astfel încât acestea să le răspândesc cu uşurinţă. Astfel, cineva care a avut un contact sexual este expus unui risc. Cel mai bun mod de a reduce riscul de boli cu transmitere sexuala este de a limita numărul de parteneri sexuali, folositi prezervative de fiecare data cand faceti sex, si cereti-i partenerului d-voastra potenţial sa vă arăte rezultatele recente ale testelor STD înainte de a avea contact sexual.
Noi oferim consiliere in ceea ce priveste bolile cu transmitere sexuală şi testare a tuturor pacienţilor. Cu toate acestea pacienţii trebuie să solicite că ei doresc acest lucru . Nu este efectuată automat. Noi oferim teste de screening pentru urmatoarele boli cu transmitere sexuala : gonoreea, chlamydia, Trichomonas, virusul papilloma uman (HPV), herpes, HIV, sifilis, hepatita B, hepatita C şi în funcţie de care teste doriti sa fie efectuate, poate fi nevoie de o mostră de urină,secretie vaginala / frotiu de pe colul uterin, şi / sau un test de sange . Rezultatele vin de obicei înapoi în termen de o săptămână.