Endometrioza – de multe ori ignorată la tinerele adolescente

Obstetrica - Ginecologie Lasa un comentariu   , , , , ,

endometriosis

Senie Byrne a avut pentru prima dată menstruație la vârsta de 15 ani și a devenit rapid o expertă în managementul durerii. În fiecare lună simțea de parcă 1000 săgeți i-ar fi străpuns abdomenul; uneori,  se întâmplachiar să leșine de la crampele pe care le avea. De multe ori prezenta simptome de greață, constipație și se simțea epuizată. Uneori, avea diaree. Ea povestește că a mers la 22 doctori diferiți de-a lungul anilor, dar nicunul nu a luat-o în serios. ”Mi-au spus că totul face parte din a fi o femeie și că nu pot face nimic pentru mine”, spune d-na Byrne, care lucrează în servicii financiare în Lessburg, Virginia. Unul dintre doctori i-a prescris Prozac, spunându-i că este totul numai în imaginația sa. În cele din urmă, la vârsta de 21 ani, un doctor i-a efectuat o laparoscopie pentru a vedea ce se întâmplă.

Diagnosticul a fost de endometrioză profundă, o boală a sistemului imunitar și hormonal, în care țesutul uterin se găsește în afara uterului, cauzând leziuni ale ovarelor, trompelor uterine, mucoasei abdominale, intestinelor sau vezicii. Deși nu este cunoscut cum sau de ce celulele uterine se formează în alte părți ale corpului, leziunile pot provoca inflamții și dureri epuizante.

D-na Byrne povestește că a fost oarecum ușurată că are în sfârșit un nume pentru ceea ce a chinuit-o atâta vreme. ”Știam că ceva nu era în regulă de când aveam 15 ani, dar nimeni nu m-a ascultat”, povestește ea.

Aproximativ 85 milioane de femei din întraga lume, dintre care 6,5 milioane din SUA și Canada suferă de endometrioză, potrivit Ascociației Endometriozei, un grup de sprijin și cercetare. Dar aceste numere sunt doar estimative, deorecere foarte multe fete tinere cu endometrioză nu sunt diagnosticate la timp. Simptomele acestei boli pot include dureri menstruale istovitoare, mișcări dureroase ale intestinelor în timpul menstruației, inflamație, sângerări interne, țesut cicatricial și infertilitate. De fapt, cercaetările de la Asociașia Endometriozei estimează că poate dura până la 10 ani de la debutul durerii și al primelor simptome, ca un doctor să stabilească diagnosticul de Endometrioză. Acest lucru se întâmplă în mare parte pentru că mulți medici nu cred că această boală afectează adolescentele. Iar până în momentul în care femeile primesc acest diagnostic, răul este deja făcut.

”Predarea medicală despre endometrioză spunea că aceasta este o boală care afectează femeile în anii lor de reproducere, nu la adolescență”, a declarat Mary Zou Ballweg, președintele și directorul executiv al Asociației de Endometrioză. ”De multe ori auzim că fetelor li s-a spus că sunt prea tinere să aibă această boală, că incearcă să scape de la școală sau că exagerează. Adăugând concepția greșită că durerea mestruală este ceva normal, se obține o confuzie. Și nu în ultimul rând, majoritatea medicilor ginecologi nu se simt confortabil în tratarea problemelor ginecologice ale adolescentelor”.

Jill Fuerisch, în vârstă de 31 ani, o educatoare din Manhattan, a avut prima ei menstruație la vârsta de 12 ani. Din cauza durerilor cu care se confrunta, ea a lipsit de multe ori de la școală sau a ratat diferite evenimente sociale. ”Doctorii îmi spuneau că este ceva normal să am o menstruație dureroasă”, mărturisește aceasta, dar ea se simțea pur și simplu în agonie. Pentru mai bine de un deceniu a fost trimsă de la ginecologi la gastroenetrologi pentru a putea găsi sursa durerilor. În cele din urmă, a primit diagnosticul de Endometrioză la vârsta de 23 ani. Acesteia i s-au prescris anticoncepționale și dispozitiv intrauterin hormonal, cu eliberare de progesteron, care ar fi trebuit să îi aline durerile. Însă nu au făcut-o. Jill a suferit de atunci încoace patru intervenții, dintre care cea mai recentă a fost o procedură de extragere care a durat patru ore, pentru îndepărtarea adeziunilor. ”Mă simt bine”, a declarat acesta, co-fondatoarea grupului de suport Luptătoarele Endometriozei. ”A fost foarte descurajant faptul că a trebuit să suport durerile pentru atâția ani, înainte să primesc un ajutor real”.

Mulți doctori nu sunt educați de incidența acestei boli în rândul adolescentelor. ”De ce este o discrepanță atât de mare între înțelegerea științifică a bolii și tratamentul pe care femeile îl primesc?”, spune Dr. Grace Janik, specialistă în Endocrinologie și Obstetrică-Ginecologie Reproductivă, din Milwaukee. ”Există o lipsă de înțelegere în comunitatea medicală fașă de ce opțiuni sunt disponibile și ce simptome să fie urmărite”.

Endometrioza nu are încă un leac cunoscut, deși o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea leziunilor endometriale poate ajuta temporar. În cazul în care endometrioza apare în intestine, o altă opțiune este rezecția de colon, deși această procedură nu este acoperită de asigurarea medicală.

În această boală, de multe ori sarcina oferă o alinare, dar majoritatea femeilor care suferă de endometrioză sunt infertile. De asemenea, histerectomia (îndepărtarea chirurgicală a uterului) poate ajuta, însă acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. ”O mulțime de femei care vor să scape de endometrioză vor accepta o histerectomie, dar acest lucru nu le va scuti neapărat de simptomele neplăcute ale bolii”, declară Dr. Linda M. Nicoll, profesor asistent in Obstetrică-Ginecologie la Centrul Medical NYU Langone.

Un comitet practic al Societății Americane de Medicină Reproductivă a emis o listă de instrucțiuni pentru tratamentul durerii asociate cu endometrioza , dar acest document exprimă clar faptul că niciun studiu nu a comparat direct terapiile medicale și intervențiile, așa că nu sunt recomandate una peste cealaltă. Cei implicați în lupta împotriva acestei boli spun că nu există o soluție care să poată fi aplicată tuturor pacientelor. ”Boala aceasta este foarte particulară, de la un caz la altul”, spune d-na Ballweg.

Ben Birgham, o asistentă medicală în vârstă de 22 ani din Massapequa, New York, s-a confruntat cu dureri istovitoare lună de lună încă de când avea 12 ani. Însă abia după 8 ani, când aceasta avea 20 ani a primit diagnosticul oficial de endometrioză. Leziunile pe care le avea la momentul acela îi acopereau ficatul, ovarele și peretele toracic. I-a fost prescris Lupron, un medicament care suprimă hormonii, dar ea nu a vrut să se confrunte cu efectele secundare. ”Nu am vrut să fiu la menopauză la vârsta de 20 ani”, a declarat d-na Birgham, fondatoarea grupului de suport KNOCK OUT ENDO. În ultimii trei ani a suferit trei intervinții, dintre care una de rezecție de colon, dar încă suferă și are dureri în timpul ovulației și menstruației.

După două intervenții în regim ambulatoriu și două care au necesitat internare, d-na Byrne s-a confruntat și ea cu dureri în continuare. Și-a dorit foarte mult să rămână însărcinată pentru a-și alina simptomele, însă un specialist în fertilitate a descoperit că ovulele ei nu erau viabile, iar șansele de a avea un copil i-au spulberate. În cele din urmă, la vârsta de 22 ani, a decis să facă o histerectomie. Timp de cinci ani după aceasta, a avut dureri mult mai puțin epuizante, dar de crând a început să aibă simptome ca și cum ar avea din nou menstruație. Doamna Byrne, fondatoarea grupului Childless Support spune că uneori devine furioasă pe situația ei.”Dacă doctorii m-ar fi luat în serios când aveam 15 ani, cine știe ce mi s-ar fi întâmplat la 22?”

Adauga un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.