Uneori, fragmente de mucoasa uterine normal(endometru) migreaza prin trompele uterine si se implanteaza in cavitatea abdominala,unde prolifereaza. Acest lucru duce la diferite grade de iritare a peritoneului pelvin, cauzând dureri pelviene. Un astfel de fenomen se numeşte endometrioza.
Se estimează că aproximativ 10% din femei in anii lor de reproducere, sau aproape 90 de milioane de femei din intreaga lume, sufera de endometrioza. Adevarul este că nu există nici o modalitate de a stabili cifre exacte, deoarece singura modalitate de a confirma acest diagnostic este efectuarea unei proceduri chirurgicale, de obicei prin laparoscopie. Deoarece cel puţin 10% din femei au endometrioza, este una dintre cele mai comune boli la nivel mondial, aceasta este chiar mai frecvente decat HIV / SIDA şi cancer. În plus faţă de afectearea peritoneului pelvisului, endometrioza poate afecta, de asemenea, una sau mai multe din organele pelvine, inclusiv uterul (adenomioza), trompele, ovarele, intestinul si vezica urinara. Endometrioza poate determina formarea de mari chisturi ovariene (endometrioame) cu continul ciocolatiu, aderentele pelvine / cicatrici, infertilitate, şi implanturi intestinale şi disfuncţia vezicii urinare. Uneori, ea poate invada chiar vezica urinara, intestinul si alte structuri pelvine, cauzand complicatii severe.
Durerea este principalul simptom al endometriozei şi de aceea femeile au de multe ori dureri pelviene cronice, cicluri dureroase, şi / sau actul sexual dureros. Durerea este perceputa de creier atunci când endometrioza invadeaza nervii care deservesc pelvisul. Secretia de prostaglandine în uter agravează, de asemenea,evolutia depozitelor de endometrioza, în abdomen şi pelvis si cauzeaza durere semnificativa. În cele din urmă, estrogenul promovează creşterea şi extinderea de endometriozei. Prin urmare, principiul de tratament are ca scop contracararea sau eliminarea efectelor estrogenului şi prostaglandinelor.
Tratamentul conservator al endometriozei trebuie să fie încercat in prima instanta şi chirurgia este ultima, după epuizarea opţiunilor conservatoare. O opţiune chirurgicala minim invaziva include excizia laparoscopica a implanturilor de endometrioza, precum şi a aderentelor pelvine ce se pot forma. Inervatia uterina si pelviena trece prin ligamente ligamentele uterosacrate, care sunt situate în apropierea uterului si sunt de obicei accesibile in timpul interventiei chirurgicale laparoscopice. Uneori, LUNA (laparoscopic ablatie nerv uterin), se efectuează în timpul laparoscopiei şi implică rezecţia ligamentelor uterosacrate şi nervii corespunzatori. Dacă aderente pelvine sunt severe si implica / invadeaza intestinal si / sau a vezica urinara, concomitent proceduri suplimentare pot fi necesare. Uneori un urolog sau chirurg colorectal este solicitat. Un urolog poate plasa stenturi ureterale luminoase pentru a ajuta la identificarea a ureterelor şi a reduce riscul de rănire. Un chirurg colorectal poate efectua o proctosigmoidoscopie şi eventuale procedure chirurgicale intestinale . Excizia laparoscopica sau ablatia cu laser a endometriozei este abordarea recomandată în cazul în care pacientul doreşte să păstreze fertilitatea ei si potenţialul sarcinii.
Cautare
Suntem si pe:
Blog
-
Ultimele articole
-