Endometrioza – de multe ori ignorată la tinerele adolescente


Senie Byrne a avut pentru prima dată menstruație la vârsta de 15 ani și a devenit rapid o expertă în managementul durerii. În fiecare lună simțea de parcă 1000 săgeți i-ar fi străpuns abdomenul; uneori,  se întâmplachiar să leșine Mai mult

Specialisti de top din domeniul medical Timisorean se alatura Spitalului Premiere


Suntem onorati sa va anuntam o noua colaborare intre specialistii de top din domeniul medical timisorean, colaborare in urma careia a luat fiinta un nou spital privat, Spitalul Première din fosta Clinica President cunoscuta de toti timisorenii ca o Mai mult

Test prenatal non-invaziv (TPNI)


Test prenatal non-invaziv (TPNI) pentru depistarea anomaliilor fetale DESCRIERE Acest test se efectueaza prelevand sange matern si este folosit in sarcina pentru screeningul si depistarea celor mai comune anomalii cromozomiale fetale : trisomia 21 ( sindromul Down ) , trisomie Mai mult

Pediatrie Comments Off on Greață și vărsături la sugari și copii (Noțiuni de bază)

Greață și vărsături la sugari și copii (Noțiuni de bază)
Greata si varsaturile sunt simptome frecvente la copii, facand parte, de obice, dintr-o boala usoara si de scurta durata, cauzata, in general de o infectie virala.
Deși majoritatea copiilor trec peste episodul de greata cu varsaturi fără nici un tratament, este important să știti când să solicitati ajutorul medicului dumneavostră.

De ce apar vărsăturile?
Vărsăturile apar ca raspuns al organismului la o serie de nereguli, unele la nivelul aparatului digestiv (intoxicatii alimentare, infectii intestinale), altele neurologice (edemul cerebral, raul de miscare) sau metabolice. Greata, uneori, dar nu întotdeauna, precede vărsăturile. Copiii mai mici pot să nu fie în măsură să descrie senzatia de greata, ei acuzand o durere de stomac sau pur si simplu o stare de rau.

Vărsătura poate fi uneori benefica, deoarece ofera o modalitate pentru ca organismul să scape de substanțe potențial dăunătoare. Cu toate acestea, medicamentele și metodele folosite pentru a induce voma (de exemplu, sirop de ipeca, plasarea unui deget in gat) nu mai sunt recomandate, chiar dacă un sugar sau un copil a ingerat o substanță nocivă. În acest caz, cel mai bine este să apelați imediat la asistență medicală de urgență, sunand la 112.

Cauzele posibile ale vărsături :
Voma poate fi cauzata de o serie de probleme diferite. Cauzele posibile ale vărsăturilor depind de vârsta copilului
nou-născuți și Sugarii mici
-Vărsătura in jet la nou-nascuti poate indica o afecțiune gravă și necesită întotdeauna o evaluare ulterioara. Cauzele posibile ale vărsăturilor la nou-nascuti si sugarii mici includ un blocaj sau ingustarea stomacului (stenoza pilorica) sau un blocaj al intestinului (ocluzie intestinală).
-Sugarii pot vomita, de asemenea, din cauza unor infecții atat la nivel intestinal cat si in alte regiuni ale corpului (otite, infectii urinare). Orice sugar mic (până la 3 luni), care dezvoltă o temperatură de 38 ° C sau mai mare, cu sau fără vărsături, ar trebui să fie consultat de catre un medic.
Sugari și copii mai mari
– cea mai frecventa cauza vărsăturilor la sugari și copiii mai mari este gastroenterita infectioasa (o infecție a stomacului sau intestinelor), de obicei cauzate de un virus. Vărsăturile provocate de gastroenterita, de obicei, încep brusc și se rezolvă rapid, de multe ori în termen de 24 de ore. Alte semne de gastroenterita pot include greață, diaree, febră, dureri abdominale.
Gastroenterita apare ca urmare a infectarii organismului pe cale orala (pe gurita) prin bagarea in gura a mainilor murdare sau obiectelor contaminate cu acesti microbi, sau consumul de alimente contaminate (toxiinfectiile alimentare) Virusurile care cauzeaza gastroenterita sunt foarte răspândte in natura si trec cu usurinta de la un om la altul. Igienă atentă (în special spălarea mâinilor) poate preveni raspandirea acestor infectii.
-Mai puțin frecvent apare voma, dupa consumul de alimente incorect depozitate sau pregătite, care conțin bacterii sau, mai exact toxinele produse de acestea, acest lucru este numit intoxicație alimentara.
-exista si alte boli care pot provoca, de asemenea, vărsături la sugari si copii mai mari, mai rar, este adevarat, uneori cu caracter recurent (reflux gastroesofagian, ulcer peptic), sau acut – blocaj intestinal (obstrucție).
Adolescenți
– Similar cu copiii, cea mai frecventa cauza de greață și vărsături la adolescenți este de gastroenterita infectioasa. Vărsătura se remite de obicei în termen de 24 la 48 de ore.
-Cauze mai putin comune, dar posibile, ale vărsăturilor la adolescenți includ apendicita (inflamarea apendicelui), vărsături induse (de exemplu, bulimia), sarcina, ulcere gastrice (a stomacului), pancreatită (inflamația pancreasului), boli inflamatorii intestinale (de exemplu, , boala Crohn), precum și consumul de substanțe toxice (de exemplu, supradozaj).

Greața și voma DIAGNOSTIC
In general, majoritatea copiilor cu vărsături nu trebuie văzuti de către un medic. Cu toate acestea, ei trebuie sa fie monitorizati de catre parinti timp de 24 de ore pentru a sesiza daca starea copilului se înrăutățește. În cazul în care copilul dumneavoastră are dureri severe sau are semne de deshidratare, acesta ar trebui să fi văzut mai devreme. Dacă sunteți îngrijorat cu privire la copilul dumneavoastră, anunțați medicul (a se vedea “Cand sa caut ajutor” de mai jos).

Îngrijirea la domiciliu
Iata câteva recomandări simple pentru a ajuta la îngrijirea copiilor cu greață și vărsături la domiciliu.
Monitorizarea deshidratarii – aceasta se poate dezvolta la copiii cu vărsături.
Semnele de deshidratare ușoară includ:
– ușoara senzație de gură uscată
– Sete
Copiii care sunt doar ușor deshidratati, nu au nevoie de îngrijire medicală imediată, dar trebuie urmariti cu atentie pentru a sesiza eventualele semne de agravare.
Semnele de deshidratare moderată sau severă includ:
– Scăderea diurezei (nu urineaza sau scutec uscat 6 ore)
– lipsa de lacrimi atunci când plânge
– senzația de gură uscată
– ochii infundati
Un copil care este moderat sau sever deshidratat ar trebui să fie evaluate de către un medic cât mai repede.

Recomandările dietetice
– Copiii care sunt cu vărsături, dar nu sunt deshidratati pot continua să mănânce usor, atat cat tolereaza. Copii deshidratați au nevoie de rehidratare (înlocuirea lichidului pierdut).
Foarte important !! imediat dupa ce copilul vomita trebuie sistat aportul de lichide si de mancare timp minim de o ora , dupa care se reia treptat in functie de toleranta.
Sugari – În cazul unui sugar alăptat, daca acesta vomita, ar trebui să continuati alaptarea, doar dacă medicul dumneavoastră nu vă spune altfel. Solutii orale de rehidratare (de exemplu, ORS200 ®) nu sunt de obicei necesare pentru sugari care sunt alaptati, deoarece laptele matern exclusiv este mult mai usor de digerat. În cazul în care copilul dumneavoastră vomită imediat dupa alaptare, puteți încerca să alăptati mai frecvent dar mai putin timp, de exemplu, alăptati la fiecare 30 de minute timp de 5 pana la 10 minute. Dacă vărsăturile se opresc după două-trei ore, reluati programul de hrănire obisnuit. În cazul în care se agravează sau nu se ameliorează în termen de 24 de ore, sunati medicul copilului dumneavoastră
Dacă copilul dumneavoastră este alaptat artificial, folositi soluții de rehidratare orala (de exemplu, ORS200 ®) Administrarea soluţiilor de rehidratare orală se va face în cantităţi mici, dacă este necesar cu linguriţa. Cantităţile de soluţie de rehidratare orală administrate vor scădea treptat, odată cu îmbunătăţirea simptomelor. În cazul în care se opresc vărsăturile, se reia alimentarea cu formula. . În cazul în care se agravează sau nu se ameliorează în termen de 24 de ore, sunati medicul copilului dumneavoastră.
Sugari mai mari și copii – Monitorizati pentru semnele de deshidratare, și nu forțați copilul să mănânce, în special in primele 24 de ore. Încurajați copilul să bea lichide. Cele mai bune fluide sunt soluții comercial preparate de rehidratare orale (de exemplu, Pedialyte ®) (a se vedea “terapie de rehidratare orală” de mai jos). Alte lichide, inclusiv apa, suc diluat, sau ceai pot fi administrate în cantități mici.
Fructele si sucurile de fructe, precum și alte băuturi cu conținut ridicat de zahăr, ar trebui să fie evitate. Bauturile pentru sportivi (de exemplu, Gatorade) ar trebui să fie, de asemenea, evitate, deoarece acestea au prea mult zahăr și au niveluri inadecvate electrolitice.
Alimentele recomandate includ o combinație de glucide complexe (orez, grâu, cartofi, pâine), carne slaba, iaurt, fructe și legume. Alimente bogate in grasimi sunt mult mai greu de digerat, și ar trebui să fie evitate.
Nu este necesar să se limiteze dieta unui copil la lichide sau dieta BRAT (banane, orez, compot de mere, pâine prăjită) in situatia in care copilul nu are diaree, aceste alimente nu conțin suficiente elemente nutritive pentru un copil.
Terapia de rehidratare orala – terapia de rehidratare orala (ORT) a fost dezvoltat ca o alternativă mai sigură, mai puțin costisitoare și mai ușoara fata de cea intravenoasa (IV). Solutia de rehidratare orală (ORS) este o soluție lichidă care conține glucoză (un zahar) si electroliti (sodiu, potasiu, clor), care sunt pierdute prin vărsături și diaree.
ORS nu vindecă vărsăturile, ci ajuta la prevenirea si tratarea deshidratarii, care se poate dezvolta din cauza unei vărsături. ORS se gasesc la majoritatea magazinelor alimentare și farmacii fără prescripție medicală. câteva branduri disponibile pe scară largă includ Pedialyte ®,ORS200®, Infalyte ®, și Revital ®, deși branduri sunt diferite, dar toate funcționează la fel de bine. Gelatină, ceai, suc de fructe, zeama de orez, precum și alte băuturi nu sunt recomandate la copiii care sunt deshidratati. Nu încercați să preparati rețetele de ORS la domiciliu, deoarece formulele trebuie să fie exacte.
Puteți da ORS la domiciliu în cazul în care copilul dumneavoastră este ușor deshidratat, refuza sa manance o dieta normala, sau are vărsături, diaree, sau ambele. Dacă este necesar, puteti da ORS in inghitituri mici, frecvente sau cantitati mici cu lingura, sticla. Medicul copilului dumneavoastră v-ar putea oferi instrucțiuni specifice pentru realizarea rehidratarii orale. O metodă este descrisă mai jos:
– Cantitatea recomandată este de 50ml/ kilogram .Pentru un copil de (9 kg), aceasta ar fi egal cu 100 lingurite (450 ml).
– Măsurați solutia cu o seringă standardizata sau o cană de măsurare, mai degrabă decât o ceașcă sau lingura.
– Administrati cate o lingura (5ml) la fiecare 1-2 minute (in functie de toleranta copilului )
– După ce ati administrati întreaga cantitate, copilul poate manca o dieta normala.

Copiii care refuză să bea sau care vomita imediat dupa ORS trebuie să fie monitorizați cu atenție pentru a observa agravarea deshidratare.
Medicamente – medicamentele pentru a reduce greață și vărsături, numite antiemetice, ar putea fi recomandate în anumite situații (pentru a reduce riscul de deshidratare la copii care vomita în mod repetat sau pentru a preveni răul de masina). Aceste medicamente au nevoie de o rețetă, și nu ar trebui administrate la un copil decât dacă medicul copilului dumneavoastră le-a recomandat. Fara prescriptie medicamentele pentru greață sau vărsături nu sunt recomandate pentru sugari sau copii.
Pentru a preveni răspândirea – În cazul în care copilul dumneavoastră este cu vărsături, trebuie să fiti atent pentru a evita răspândirea infecției la dumneavoastră, familia dumneavoastră, și prietenii. Spălați-vă mâinile des și nu duceti copilul bolnav la școală sau grădiniță.

Când să cereti ajutor :
Trebuie să anunțați medicul dumneavoastră imediat dacă copilul dumneavoastră are oricare dintre următoarele semne:
– voma cu bilă (verde) sau de culoarea sangelui (roșu sau maro)
– Orice episod de voma la un nou-născut sau vărsături care continuă pentru mai mult de 24 ore la un sugar sau un copil.
– În cazul în care un copil refuză să mănânce sau să bea nimic pentru mai mult de câteva ore
– deshidratare moderată până la severă : gură uscată, fără lacrimi atunci când plânge, nu urineaza – are scutec care ramane uscat patru până la șase ore (pentru sugari și copii mici), sau nu a urinat în șase până la opt ore (pentru copii mai mari).
– Durere abdominala, care este severă, chiar dacă aceasta vine și pleacă
– Febră mai mare de (39 ° C), o dată sau de febră mai mare de (38,4 ° C) timp de mai mult de trei zile
– Schimbări de comportament, inclusiv letargie sau hipotonie (ameteli).