Am fi tentati sa credem ca vizita la nutritionist trebuie facuta doar atunci cand dorim sa scadem in greutate
…. si totusi …
Exista perioade in viata care prezinta particularitati nutritionale despre care e bine sa fim informati.

- Grupa de varsta 0 – 3 ani
- Grupa de varsta 4 – 6 ani
- Grupa de varsta 7 – 14
- Grupa de varsta 14 – 18
Un parinte este direct responsabil de felul in care isi hraneste copilul si de obiceiurile alimentare pe care acesta le invata in familie.
E ca in sport: un start bun sau un start ratat.
A avea un minim de cunostinte, cu privire la alimentatia corecta a copilului, este extrem de important cu atit mai mult cu cat Romania ocupa un nefast loc fruntas in Europa la obezitatea infantila.

Exista studii care atesta ca organizarea proceselor neuronale, inclusiv ale celor care regleaza comportamentul alimentar al viitorului copil se constituie si se regleaza in perioada intrauterina, iar acest proces este inalt dependent de alimentatia mamei.
Sunt multe aspecte care trebuie cunoscute de viitoarea mama, incepind cu necesarul caloric, alimente cu risc ce nu trebuie consumate, administrarea suplimentelor vitaminice si a medicamentelor, nivelul de activitate fizica, necesarul de fier, folati si calciu (dozaj si perioada de administrare), despre consumul de cafea, tutun si alcool (toleranta si riscuri), despre posibilitatea aparitiei in periada sarcinii a diabetului gestational si a hipertensiunii de sarcina (preventie, depistare si tratament).

Este o perioada in care organismul este supus unor ample modificari si pentru a le parcurge cu bine este important sa se tina cont de nevoile legate de alimentatie, odihna, igiena, etc.

Timpul nu poate fi oprit in loc insa toate aceste modificari pot fi intimpinate sau mai bine zis prevenite printr-o alimentatie corecta si un stil de viata activ care cu certitudine vor influenta durata si calitatea vietii.

Desi privita cu multa suspiciune in trecut dieta vegetarian a dovedit certe beneficii in scaderea incidentei bolilor cardiovasculare si metabolice . In plus abundenta de fitonutrienti cu efect antioxidant si de crestere a imunitatii , prezenti in produsele vegetale , asigura protectie impotriva cancerelor.
Pentru cineva care doreste sa adopte acest tip de alimentatie , este bine sa aiba un minim de cunostinte cu privire la alimentele si combinatiile de alimente care sa asigure aportul optim de proteine, lipide si glucide. Cum pot sa previna carenta de vit B12 , care sint alimentele vegetale bogate in fier, calciu, vit D si care sint sursele vegetale de acizi grasi omega 3.